Jednoduchý analytický pokus na ověření lihu v kapalinách zejména potravinách.
Děkujeme neznámému chemikovi.
Princip: U směsí lihu zejména s vodou se při varu odpařuje nejdříve líh, neboť má nižší teplotu varu (princip destilace)
Bezpečnost: Pokus provádíme pouze s dospělou osobou a pouze s malým množstvím směsi od 10 do 30 ml.
Budeš potřebovat: Alpu popř.slivovici, víno a podobně, baňku či zkumavku z varného skla se špuntem z korku, skleněnou trubičku, kleště nebo stojan se svorkou či varným kruherm, kahan, popř. svíčku a zapalovač a špejli.
Postup: Do baňky nalij směs s lihem a do špuntu udělej díru a do díry nasad´ trubičku. Zahřívej nad plamenem a až voda v baňce dosáhne dostatečného varu. Pak zapal špejli a přilož ke konci trubičky. Výpary začnou hořet a vznikne alespoň 10ti centimetrový plamen.
Malý trik , aneb jak na to. Můřete tím trochu pobavit svoje přátele a přitom se nejedná o žádné složité kouzlo.
Číst dál...Každý vědec pro svou činnost potřebuje nějaké vybavení bez kterého lze považovat pokusy jen za hraní a také to tak vypadá. Proto se důkladně připravte.
Číst dál...Každý může přidat svůj oblíbený pokus. Stačí jen nahoře kliknout na tlačítko přidej článek a popsat pokus. Pokus bude zveřejněn po kontrole vhodnosti a případně zařazen do správné kategorie.